KWAS ALFA-LIPONOWY
Ten post poświęcony będzie wyłącznie tematyce kwasu Alfa-Liponowego
Ten post poświęcony będzie wyłącznie tematyce kwasu Alfa-Liponowego
Ogólne informacje:
Kwas alfa-liponowy (ALA), znany także jako kwas tiooktanowy, jest
substancją podobną w charakterze do witaminy. Jego ciekawą cechą jest
rozpuszczalność w wodzie i tłuszczach, co w dużej mierze warunkuje jego
działanie i zastosowanie. Jest on wytwarzany w niewielkich ilościach
przez organizm oraz występuje w niektórych produktach spożywczych. W
organizmie pełni dwie główne funkcje. Po pierwsze jest silnym
przeciwutleniaczem zapobiegającym i niwelującym szkody powodowane przez
wpływ wolnych rodników, a po drugie bierze udział w metabolizmie
spożywanych pokarmów, pomagając przekształcać je w energię. Uważa się,
że niewielkie ilości pochodzące z żywności oraz wytwarzane przez
organizm są wystarczające dla procesów metabolicznych, jednak aby
wykorzystać jego właściwości przeciwutleniające niezbędna jest
suplementacja, która także jest wykorzystywana dla jego innych cech
wspomagających prawidłowe funkcjonowanie niektórych procesów
przebiegających w organizmie człowieka. Chociaż inne składniki odżywcze o
właściwościach przeciwutleniających, jak np. witamina C czy witamina E
są lepiej znane, wykazano, że kwas alfa-liponowy zwiększa ich
skuteczność w organizmie potrafiąc regenerować ich właściwości
antyoksydacyjne.
Możliwe zastosowania
Kwas alfa-liponowy określa się mianem idealnego przeciwutleniacza, ponieważ w przeciwieństwie do wielu innych takich substancji potrafi zwalczać wolne rodniki zarówno w środowisku wodnym, jak i tłuszczowym, a także wewnątrz i na zewnątrz komórek.
Regulacja poziomu cukru we krwi
Cukrzyca typu 2, zwana także dawniej cukrzycą insulinoniezależną, to najczęściej występująca postać cukrzycy. Poza przypadkami zdiagnozowanymi prawdopodobnie może występować u znacznie większej liczby osób dorosłych, które nie zgłaszają się na odpowiednie badania profilaktyczne, bowiem hiperglikemia nie jest często na tyle wysoka, aby wywołać klasyczne objawy cukrzycy.
Mechanizm działania
U chorych często występuje mała wrażliwość na działanie insuliny, tzw.
insulinooporność. Insulina w pierwszej fazie choroby zwykle jest nawet
wydzielana w większych ilościach, jednak jest to niewystarczające ze
względu na powyższe zjawisko, w związku z czym transport cukru do
komórek jest zaburzony i cierpią one na jego brak. Potem wydzielanie
insuliny spada ze względu na nadmierne obciążenie komórek ją
wydzielających, prowadzi to do jeszcze bardziej zmniejszonego
wykorzystania cukru przez komórki organizmu i dalszy wzrost jego poziomu
we krwi.
Leczenie cukrzycy typu 2 polega na stosowaniu doustnych
leków przeciwcukrzycowych, diecie cukrzycowej, redukcji masy ciała,
wysiłku fizycznym.
Korzyści z przyjmowania ALA
ALA korzystnie wpływa na chorych na cukrzycę typu 2 poprzez zwiększanie wrażliwości komórek na insulinę i pomaga jej w transporcie cukru do komórek. Dzięki temu następuje poprawa wykorzystania cukru przez organizm i obniżenie jego poziomu we krwi. Kwas alfa-liponowy może być skojarzony z cynamonem, którego działanie obniżające poziom glukozy jest znane od dawna. Obie substancje będą wtedy działały synergistycznie.
Neuropatie cukrzycowe
Neuropatia cukrzycowa, której objawami są mrowienia, drżenia, kłucia w kończynach, jest prawdopodobnie częściowo wynikiem uszkodzenia komórek nerwowych przez wolne rodniki wskutek zwiększenia stężenia glukozy we krwi. ALA jako silny przeciwutleniacz odgrywa znaczącą rolę w ochronie komórek przed tymi uszkodzeniami, co stanowi jego dodatkowe, korzystne działanie u osób chorych na cukrzycę. U diabetyków często występuje niski poziom ALA, co zwiększa ryzyko glikacji (uszkodzenia komórek zapoczątkowanego przez glukozę). Glikacja ma miejsce, gdy białka wchodzą w reakcję z nadmiarem glukozy powodując uszkodzenia tkanek. Dostarczenie ALA do organizmu we właściwej ilości hamuje ten proces. ALA hamuje także rozwój retinopatii cukrzycowej, polepszając tym samym stan narządu wzroku w przebiegu tej choroby.
Ochrona wątroby i detoksykacja
ALA działa ochronnie na wątrobę dzięki mechanizmowi, w ramach którego zwiększa poziom cysteiny, która jest wykorzystywana do syntezy glutationu – silnego przeciwutleniacza i substancji odtruwającej w wątrobie.
Wpływ na komórki macierzyste!!!
Przypuszcza się, że ALA może także wywierać bezpośredni wpływ na komórki macierzyste, pobudzać je do podziału i różnicowania do normalnych komórek wątrobowych, co przyczynia się do regeneracji uszkodzonego organu. Oprócz ostrych przypadków ALA może być także stosowany w przebiegu przewlekłych chorób wątroby, takich jak np. wirusowe zapalenia wątroby. W przypadku schorzeń przewlekłych wątroby, oddziałujących także na inne narządy, pacjenci potrzebują doskonałego zmiatacza wolnych rodników, jakim jest ALA, co stanowi dodatkową korzyść z jego stosowania.
Bezpieczeństwo
W czasie stosowania ALA nie stwierdzono dotychczas żadnych negatywnych skutków ubocznych. Ponadto można go łączyć z innymi przeciwutleniaczami, jak np. witaminy E i C. Należy pamiętać o systematycznej kontroli poziomu cukru we krwi w czasie suplementacji, aby nie doprowadzić do jego zbyt niskiego poziomu, szczególnie w przypadku równoległego zażywania ALA i ewentualnie cynamonu wraz z doustnymi lekami obniżającymi poziom cukru we krwi.
Dawkowanie
W cukrzycy: 300-600 mg dziennie, możliwe stosowanie łącznie z cynamonem, oba składniki działają wtedy synergistycznie, wzajemnie nasilając działanie obniżające poziom cukru we krwi. Należy pamiętać o kontroli tego poziomu i w konsultacji z lekarzem dostosować dawkowanie leków przeciwcukrzycowych. W przypadku stosowania kwasu alfa-liponowego jako ogólnego środka przeciwutleniającego zalecana porcja wynosi 20-50 mg dziennie.
Preparaty z kwasem Alfa Liponowym:
*ALAnerw
*Alfa Lipogamma
*Dialewel
*Tiolip
*Neurolipon MIP600
To tylko kilka przykładów takich preparatów, ważne żeby wybrać taki który będzie dopasowany do potrzeb pacjenta (z odpowiednią ilością kwasu ALA i substancjami dodatkowymi np. witaminy oraz mikroelementy, które wspomagają działanie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz