wtorek, 26 listopada 2013

 KWAS ALFA-LIPONOWY

Ten post poświęcony będzie wyłącznie tematyce kwasu Alfa-Liponowego

Ogólne informacje:

Kwas alfa-liponowy (ALA), znany także jako kwas tiooktanowy, jest substancją podobną w charakterze do witaminy. Jego ciekawą cechą jest rozpuszczalność w wodzie i tłuszczach, co w dużej mierze warunkuje jego działanie i zastosowanie. Jest on wytwarzany w niewielkich ilościach przez organizm oraz występuje w niektórych produktach spożywczych. W organizmie pełni dwie główne funkcje. Po pierwsze jest silnym przeciwutleniaczem zapobiegającym i niwelującym szkody powodowane przez wpływ wolnych rodników, a po drugie bierze udział w metabolizmie spożywanych pokarmów, pomagając przekształcać je w energię. Uważa się, że niewielkie ilości pochodzące z żywności oraz wytwarzane przez organizm są wystarczające dla procesów metabolicznych, jednak aby wykorzystać jego właściwości przeciwutleniające niezbędna jest suplementacja, która także jest wykorzystywana dla jego innych cech wspomagających prawidłowe funkcjonowanie niektórych procesów przebiegających w organizmie człowieka. Chociaż inne składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających, jak np. witamina C czy witamina E są lepiej znane, wykazano, że kwas alfa-liponowy zwiększa ich skuteczność w organizmie potrafiąc regenerować ich właściwości antyoksydacyjne.  

Możliwe zastosowania

Kwas alfa-liponowy określa się mianem idealnego przeciwutleniacza, ponieważ w przeciwieństwie do wielu innych takich substancji potrafi zwalczać wolne rodniki zarówno w środowisku wodnym, jak i tłuszczowym, a także wewnątrz i na zewnątrz komórek.
Regulacja poziomu cukru we krwi
 Cukrzyca typu 2, zwana także dawniej cukrzycą insulinoniezależną, to najczęściej występująca postać cukrzycy. Poza przypadkami zdiagnozowanymi prawdopodobnie może występować u znacznie większej liczby osób dorosłych, które nie zgłaszają się na odpowiednie badania profilaktyczne, bowiem hiperglikemia nie jest często na tyle wysoka, aby wywołać klasyczne objawy cukrzycy.

Mechanizm działania

U chorych często występuje mała wrażliwość na działanie insuliny, tzw. insulinooporność. Insulina w pierwszej fazie choroby zwykle jest nawet wydzielana w większych ilościach, jednak jest to niewystarczające ze względu na powyższe zjawisko, w związku z czym transport cukru do komórek jest zaburzony i cierpią one na jego brak. Potem wydzielanie insuliny spada ze względu na nadmierne obciążenie komórek ją wydzielających, prowadzi to do jeszcze bardziej zmniejszonego wykorzystania cukru przez komórki organizmu i dalszy wzrost jego poziomu we krwi.
Leczenie cukrzycy typu 2 polega na stosowaniu doustnych leków przeciwcukrzycowych, diecie cukrzycowej, redukcji masy ciała, wysiłku fizycznym.

Korzyści z przyjmowania ALA

 ALA korzystnie wpływa na chorych na cukrzycę typu 2 poprzez zwiększanie wrażliwości komórek na insulinę i pomaga jej w transporcie cukru do komórek. Dzięki temu następuje poprawa wykorzystania cukru przez organizm i obniżenie jego poziomu we krwi. Kwas alfa-liponowy może być skojarzony z cynamonem, którego działanie obniżające poziom glukozy jest znane od dawna. Obie substancje będą wtedy działały synergistycznie.

Neuropatie cukrzycowe

Neuropatia cukrzycowa, której objawami są mrowienia, drżenia, kłucia w kończynach, jest prawdopodobnie częściowo wynikiem uszkodzenia komórek nerwowych przez wolne rodniki wskutek zwiększenia stężenia glukozy we krwi. ALA jako silny przeciwutleniacz odgrywa znaczącą rolę w ochronie komórek przed tymi uszkodzeniami, co stanowi jego dodatkowe, korzystne działanie u osób chorych na cukrzycę. U diabetyków często występuje niski poziom ALA, co zwiększa ryzyko glikacji (uszkodzenia komórek zapoczątkowanego przez glukozę). Glikacja ma miejsce, gdy białka wchodzą w reakcję z nadmiarem glukozy powodując uszkodzenia tkanek. Dostarczenie ALA do organizmu we właściwej ilości hamuje ten proces. ALA hamuje także rozwój retinopatii cukrzycowej, polepszając tym samym stan narządu wzroku w przebiegu tej choroby.

Ochrona wątroby i detoksykacja

ALA działa ochronnie na wątrobę dzięki mechanizmowi, w ramach którego zwiększa poziom cysteiny, która jest wykorzystywana do syntezy glutationu – silnego przeciwutleniacza i substancji odtruwającej w wątrobie.

Wpływ na komórki macierzyste!!!

Przypuszcza się, że ALA może także wywierać bezpośredni wpływ na komórki macierzyste, pobudzać je do podziału i różnicowania do normalnych komórek wątrobowych, co przyczynia się do regeneracji uszkodzonego organu. Oprócz ostrych przypadków ALA może być także stosowany w przebiegu przewlekłych chorób wątroby, takich jak np. wirusowe zapalenia wątroby. W przypadku schorzeń przewlekłych wątroby, oddziałujących także na inne narządy, pacjenci potrzebują doskonałego zmiatacza wolnych rodników, jakim jest ALA, co stanowi dodatkową korzyść z jego stosowania.

 Bezpieczeństwo

W czasie stosowania ALA nie stwierdzono dotychczas żadnych negatywnych skutków ubocznych. Ponadto można go łączyć z innymi przeciwutleniaczami, jak np. witaminy E i C. Należy pamiętać o systematycznej kontroli poziomu cukru we krwi w czasie suplementacji, aby nie doprowadzić do jego zbyt niskiego poziomu, szczególnie w przypadku równoległego zażywania ALA i ewentualnie cynamonu wraz z doustnymi lekami obniżającymi poziom cukru we krwi.

Dawkowanie

W cukrzycy: 300-600 mg dziennie, możliwe stosowanie łącznie z cynamonem, oba składniki działają wtedy synergistycznie, wzajemnie nasilając działanie obniżające poziom cukru we krwi. Należy pamiętać o kontroli tego poziomu i w konsultacji z lekarzem dostosować dawkowanie leków przeciwcukrzycowych. W przypadku stosowania kwasu alfa-liponowego jako ogólnego środka przeciwutleniającego zalecana porcja wynosi 20-50 mg dziennie.

Preparaty z kwasem Alfa Liponowym:
*ALAnerw
*Alfa Lipogamma
*Dialewel
*Tiolip
*Neurolipon MIP600

To tylko kilka przykładów takich preparatów, ważne żeby wybrać taki który będzie dopasowany do potrzeb pacjenta (z odpowiednią ilością kwasu ALA i substancjami dodatkowymi np. witaminy oraz mikroelementy, które wspomagają działanie)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz