poniedziałek, 25 listopada 2013

ODPORNOŚĆ CHRONI ZDROWIE, ZDROWIE CHRONI ŻYCIE!

http://ezoteryczneporady.pl/
Niedobory odporności są główną przyczyną powstawania i rozwoju wielu zaburzeń i chorób organizmu człowieka. Niedobory odporności spowodowane są niedoborami substancji odtwórczych (budulcowych i prekursorowych układu odpornościowego. Jedynym źródłem takich substancji jest żywność. 
Alergia i niedobory odporności to dwa stany dalekie od optimum funkcjonowania układu odpornościowego. Nadmierna lub niedostateczna reakcja organizmu na obecność obcej cząsteczki prowadzi do wielu niekorzystnych objawów. Dlaczego nasz układ immunologiczny nie zawsze funkcjonuje prawidłowo?
Układ immunologiczny (odpornościowy) wykształcił wiele mechanizmów niezbędnych do neutralizacji lub eliminacji czynników zakaźnych, toksycznych i innych, które mogą być szkodliwe dla organizmu. Reakcja obronna na patogen może osiągać zbyt duże lub zbyt małe nasilenie i nieprawidłową formę. Zaburzenia układu immunologicznego mogą przebiegać w dwojaki sposób: nadwrażliwości z alergią oraz niedoborów odporności.
Na czym polega nadwrażliwość i alergia?
Mała dawka antygenu, czyli cząsteczki obcej dla organizmu, wywołuje czasem niewspółmiernie gwałtowne, burzliwe objawy. Katar sienny, łzawienie, astma atopowa, atopowe zapalenie skóry (świerzbiączka) czy wstrząs anafilaktyczny są przykładami możliwych, nadmiernych reakcji organizmu na obcy antygen. Wpływ mają nie tylko czynniki środowiskowe, ale również genetyczne. Gdy jedno z rodziców, lub oboje, cierpią na jakąś postać alergii, ryzyko zachorowania u dziecka jest znacznie wyższe.
Dlaczego występują niedobory odporności?
Wrodzone, czyli pierwotne niedobory odporności, najczęściej objawiające się w dzieciństwie, są poważnym problemem diagnostycznym i terapeutycznym. U tych pacjentów część komórek układu odpornościowego jest dotknięta wadą i nie funkcjonuje prawidłowo. Zaburzenie może dotyczyć wielu procesów, na przykład dojrzewania komórek odpornościowych, produkcji przeciwciał (białek wiążących i neutralizujących antygeny), zabijania patogenów, bytujących wewnątrz komórek, czymechanizmów naprawy DNA.
Jesienią i zimą jesteśmy narażeni na przemoknięcie i wychłodzenie organizmu, wielu z nas cierpi w tym czasie na apatię, a nawet depresję. To wszystko sprawia, że nasza odporność słabnie, a to z kolei zwiększa prawdopodobieństwo infekcji. Aby uchronić się przed przeziębieniem czy grypą, warto zmienić styl życia, dietę i zadbać o siebie.
Wraz z odejściem ciepłych dni powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na dietę. Nasz układ odpornościowy możemy wzmocnić odpowiednią podażą składników diety, które biorą udział w funkcjach obronnych organizmu.

Pierwszy błąd

Najczęstszym popełnianym przez nas błędem żywieniowym powodującym osłabienie organizmu jest małe urozmaicenie posiłków. Zwykle przyzwyczajeni jesteśmy tylko do kilku potraw. Przyrządzamy je z niewielu produktów, nie korzystając z tych bogatych w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Narażamy się tym samym na niedobory pokarmowe mogące negatywnie wpłynąć na naszą odporność.

Warzywa, owoce i witaminy

W celu wzmocnienia odporności pamiętajmy o zjadaniu odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców. Jesień obfituje w wiele warzyw sezonowych, do których należą dynia, papryka, marchewka, pomidor, kapusta biała i czerwona, brukselka, brokuł, kalafior czy fasola szparagowa. Szczególnie bogate wwitaminę C (która, jak powszechnie wiadomo, wzmacnia naszą odporność) są papryka, pomidory, brokuły oraz kapustne. Niedobory tej witaminy powodują osłabienie organizmu, zwiększają prawdopodobieństwo zmęczenia i infekcji, a także zmniejszają podatność adaptacji do zmian temperatury.
Witamina C jest także silnym antyoksydantem, tzn. wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki. Z wolnymi rodnikami potrafią sobie poradzić także witamina A i ß karoten, które obecne są, m.in., w dyni czy marchwi. Niedobory witaminy A również powodują obniżenie odporności organizmu. Poza wyżej wymienionymi silnymi antyoksydantem jest witamina E. Bogatym źródłem tej witaminy są oleje roślinne oraz, ze względu na wielkość spożycia, produkty zbożowe i warzywa zielone.

Składniki mineralne

Obok witamin naszemu systemowi odpornościowemu pomagają również składniki mineralne, głównie cynk, miedź, żelazo i selen.
  • Obniżony poziom cynku w organizmie wiąże się ze zmniejszeniem liczby komórek obronnych naszego organizmu. Produkty bogate w cynk to ciemne pieczywo, sery żółte, mięso, kasza gryczana.
  • Także niedobór miedzi zwiększa podatność na infekcje. Miedź znajdziemy w płatkach owsianych, orzechach czy nasionach słonecznika. Za obniżenie naszej odporności odpowiadać może też niewystarczające spożycia żelaza.
  • Żelazo umożliwia wytwarzanie czerwonych krwinek, a jego niedobór powoduje anemię i niedotlenienie tkanek naszego organizmu. Następstwem tego jest, m.in., zmniejszenie odporności na przeziębienia i infekcje.
  • Kolejnym składnikiem mineralnym mającym duży wpływ na odporność jest selen, który dostarczymy do naszego organizmu wraz ze zjadaną rybą. Ryby są również bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które także pełnią ogromną rolę ochronną naszej odporności.

Błonnik

Aby zwiększyć swoją odporność, należy również spożywać odpowiednią ilość błonnika pokarmowego w diecie. Błonnik pełni szereg korzystnych funkcji w naszym organizmie, a jedną z nich jest zwiększenie odporności, gdyż tworzy korzystne podłoże dla rozwoju pożądanej flory bakteryjnej. Obecny jest on tylko w żywności pochodzenia roślinnego; znajdziemy go w produktach zbożowych z pełnego przemiału, warzywach, suchych strączkowych oraz owocach.

Bakterie mlekowe

Istotną rolę we wzmocnieniu odporności naszego organizmu pełnią produkty bogate w bakterie fermentacji mlekowej. Produktami zawierającymi żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej są probiotyki. Regularne picie napojów fermentowanych poprawia naturalną odporność naszego organizmu.

Miody

Kolejnymi produktami, które oddziaływają na układ odpornościowy człowieka są miody naturalne. Wzmagają odporność organizmu oraz hamują rozwój drobnoustrojów. Należy pamiętać, że wysoka temperatura powoduje, że miód traci swoje właściwości. Dlatego należy spożywać go na zimno. Chcąc więc zachować dobroczynne właściwości miodu, nie rozpuszczaj go w gorącym mleku, ale letnim lub spożywaj go na kanapce.

Jak zwiększyć odporność dietą?

  1. Urozmaicaj dietę: spożywaj produkty ze wszystkich grup produktów.
  2. Zwracaj szczególną uwagę na ilość w diecie warzyw i owoców, które bogate są w witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowej pracy naszego systemu odpornościowego.
  3. Spożywaj co najmniej 1-2 razy w tygodniu ryby, które dzięki zawartości niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, selenu i miedzi wzmacniają odporność organizmu
  4. Tłuszcze zwierzęce zastąp olejami roślinnymi, bogatymi w silny antyoksydant, jakim jest witamina E.
  5. Pamiętaj, że prawidłowa ilość błonnika w diecie ma także znaczenie w sprawnym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
  6. Pij regularnie napoje fermentowane, które dzięki zawartości bakterii probiotycznych wzmocnią naszą odporność.


PREPARATY ZWIĘKSZAJĄCE ODPORNOŚĆ KTÓRE WARTO ZASTOSOWAĆ:

*BioMarine® 



skład: olej z wątroby rekina tasmańskiego

postać: kapsułki

kategoria: suplement diety



Wskazania: Suplementacja diety w celu wzmocnienia funkcji układu odpornościowego osłabianego przez stres, nadmierny wysiłek fizyczny i inne niekorzystne czynniki. 

Dawkowanie: Doustnie. Kapsułki należy przyjmować pół godziny przed posiłkiem lub półtorej godziny po posiłku. Dorośli - 3-4 kapsułki BioMarine 570 na dobę, w dawkach podzielonych. Dzieci powyżej 3 roku życia 1-4 kapsułki BioMarine 570 na dobę, w dawkach podzielonych. W przypadku BioMarine 1140 dorośli - 2 kapsułki na dobę w dawkach podzielonych. Dzieci powyżej 3 roku życia 1-2 kapsułki BioMarine 1140 na dobę w dawkach podzielonych. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia. Przed zastosowaniem suplementu diety należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu (etykiecie). Nie należy go stosować po terminie ważności. Przechowuj preparat w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, zgodnie z wymogami producenta. 


*Citrogrept



WSKAZANIA


Oczyszczanie i wzmocnienie organizmu, stany zapalne w organizmie, przeziębienie, grypa, infekcje żołądka i jelit, wrzody na żołądku i dwunastnicy, grzybica, alergia, choroby pasożytnicze, uzupełnienie diety o bioflawonoidy, uzupełnienie diety w bioflawonoidy. Naturalne flawonoidy wspomagają procesy trawienne, oczyszczają organizm i wzmacniają zdolności obronne organizmu przed przeziębieniem i infekcjami. Posiadają właściwości przeciwutleniające.
DAWKOWANIE
Doustnie. 2-3 razy dziennie 20-60 kropli rozpuszczonych w herbacie lub soku.   Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.   Przed zastosowaniem suplementu diety należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu (etykiecie). Nie należy go stosować po terminie ważności. Przechowuj preparat w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, zgodnie z wymogami producenta. 
WAŻNE
Gdy przyjmujesz leki nasercowe i/lub na nadciśnienie, leki zapobiegające odrzutom przeszczepów, gdy przyjmujesz leki w związku z chorobami wątroby (np. leki stosowane przy wirusowych zapaleniach wątroby). Ekstrakt z grejpfruta (także owoc grejpfruta i sok grejpfrutowy) wpływa na wchłanianie i metabolizm niektórych leków, nie powinien więc być z nimi stosowany bez konsultacji z leczącym nas lekarzem. 
DZIAŁANIE
Z Badań wynika że ekstrakt z pestek grejpfruta działa na grupę ponad 800 szczepów bakterii, wirusów, pasożytów i grzybów. A na ponad połowę potrafi działać 200 krotnie silniej jak konwencjonalne antybiotyki.
Wyciąg z jąder grejpfruta zawiera kompleks bioflawonoidów, które skutecznie zapobiegają rozwojowi bakterii i wirusów i pleśni. Naturalne flawonoidy ponadto wspomagają procesy trawienne, oczyszczają organizm i wzmacniają zdolności obronne organizmu przed przeziębieniem i infekcjami. Bioflawonoidy posiadają właściwości przeciwutleniające, są zmiataczami wolnych rodników i poprzez synergizm z witaminą C wzmacniają jej działanie.
Ekstrakt z pestek grejpfruta przyjmowany korzystnie działa przy:
Grzybic i Drożdżyc takich jak:
  • Candida,
  • Aspargillus
  • Trichophyton, Epidermophyton
Gram dodatnie bakterie takie jak:
  • Gronkowiec, Staphylococcus
  • Listeria monocytogenes;
Gram ujemne bakterie takie jak:
  • Coli Escherichia (pałeczka okrężnicy),
  • Pałeczka Klebsiella scleromatis,
  • Legionella,
  • Salmonella,
  • Pałeczka czerwonki,
  • Cholera
  • Pseudomonas;
Pasożyty takie jak:
  • Lamblia,
  • Histolytica Entameby (Ameboza, amebiaza, pełzakowica, czerwonka pełzakowa)
  • Chlamydia  (zapalenie spojówek lub narządów rodnych, zakażenie na pływalni, też jaglica, bielmo, astma)
Toksokaroza (Toxocara canis, Toxocara cati),

*Remader

Opis:
 Suplement stanowi połączenie bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus GG oraz laktoferyny. 
Skład:
 1 tabl. zawiera: Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 6 miliardów CFU, Laktoferyna 20 mg.
Dawkowanie:
 1 tabl. dziennie podczas posiłku. Tabletkę należy połknąć, popijając wodą. Można podawać dzieciom powyżej 3 lat, które potrafią już prawidłowo i bezpiecznie połknąć tabletkę. 
Działanie:
 Bakterie kwasu mlekowego są składnikiem mikroflory przewodu pokarmowego każdego człowieka niezależnie od wieku. Laktoferyna to białko naturalnie występujące m.in. w mleku karmiącej matki. 
* Septilin firmy Himalaya
Septilin jest ziołowym suplementem wzmacniającym organizm.
 Podnosi odporność na wszelkiego rodzaju organizmy chorobotwórcze. 
Septilin wpływa na mechanizmy obronne organizmu, działa stymulująco na fagocytozę poprzez pobudzenie aktywności makrofagów
 oraz zwiększa liczbę leukocytów pomagając zwalczyć infekcję.
Pobudza produkcję komórek prekursorowych erytrocytów i granulocytów,
 krwinek białych pałeczkowatych oraz promielocytów.
Pobudza organizm do budowania swojej linii obrony. Zwiększa liczbę przeciwciał w organizmie
poprzez wzrost komórek plazmatycznych.
WSKAZANIA:
1. Suplement wspomagający cały układ odpornościowy.
2. Infekcje dróg oddechowych.
3. Alergie.
4. Zapalenia układu moczowego.
5. Stany zapalne oraz infekcje oczu.
6. Stany zapalne dziąseł i zębów.
7. Wszelkie zapalenia i infekcje skóry.

DAWKOWANIE:
1 kapsułka dwa razy dziennie przed posiłkiem

SKŁAD:
Sproszkowane zioła:
Guggulu (Balsamodendron mukul Syn. Commiphora wightii) 0,324 mg,  Shankh bhasma 64 mg
Ekstrakty:
Maharasnadi quath 130 mg,  Gudduchi (Tinospora cordifolia) 98 mg, 
Manjishtha (Rubia cordifolia) 64 mg
Amalaki (Emblica officinalis) 32 mg,  Shigru (Moringa pterygosperma) 32 mg, 
Yashti-madhhu (Glycyrrhiza glabra) 12 mg

* Colostrum Labolatoria Natury
Opis:
 
Colostrum suplement diety - przeznaczone dla osób w złej kondycji fizycznej, odchudzających się, intensywnie uprawiających sport.
Colostrum to preparat stworzony na bazie pierwszego krowiego mleka - colostrum czyli siary. Bydlęca siara zawarta w preparacie Colostrum optymalizuje naturalne mechanizmy obronne u zdrowych ludzi. Colostrum jest przeznaczone dla osób w złej kondycji fizycznej, odchudzających się oraz intensywnie ćwiczących. Colostrum to preparat dla osób, które chcą utrzymać naturalne siły odpornościowe organizmu na najwyższym poziomie.


* Olejek Pichtowy
Olejek Pichtowy pozyskiwany jest z młodych pędów jodły syberyjskiej. Jest środkiem szczególnie polecanym w okresach wzmożonej zachorowalności. Podnosi odporność przy takich dolegliwościach jak przeziębienie, kaszel, katar, angina, grypa, a nawet zapalenie oskrzeli.

* Vilcacora 
Preparat ten jest bogatym źródłem alkaloidów, które zapewniają organizmowi znaczny wzrost odporności. Vilcacora jest suplementem polecanym przy radio- i chemioterapii, przy których sprawne działanie systemu immunologicznego ma szczególne znaczenie. Preparat wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i grzybobójcze.

* Srebro koloidalne
Srebro Koloidalne nazywane jest „naturalnym antybiotykiem”. Ma potężną moc terapeutyczną, a jednocześnie reprezentuje naturalne leki na odporność, czyli nie zawiera żadnych sztucznych składników. Podnosi odporność, leczy infekcje wirusowe, zabija grzyby i pleśniawki, reguluje trawienie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz